BITCOIN VALT 12%, MAAR EEN REUTERS POLL GEEFT AAN DAT ER EEN MASSALE RALLY OP KOMST IS.

De laatste twee dagen werd Bitcoin (Symbool: BTCUSD) in meer dan drie maanden tijd in zijn meest bearish states gevonden.

De cryptocurrency beleefde woensdag een aanzienlijke uitverkoop die doorging tot de New Yorkse sessie van de volgende dag. Over het geheel genomen verloor het BTC/USD-paar 12 procent van zijn waarde en daalde het van 11.950 dollar naar 10.000 dollar. Zijn vernieuwd neerwaarts gevoel hief de zorgen over een uitgebreide duik op, met velen die $9.600 voorspellen om het volgende bearish doel te zijn.

Bitcoin was echter geen op zichzelf staand geval. De abrupte duik van de cryptocrisis viel samen met een soortgelijke stap in de traditionele markten. De Amerikaanse aandelen daalden ook sterk op donderdag, waarbij de tech-savvy Nasdaq Composite Index 5 procent naar 11458 stortte, de belangrijkste eendaagse daling sinds 11 juni.

Het goud, een safe-haven activa, daalde ook door 3.11 percenten van zijn wekelijkse hoogte bij $1.992.56 een ons.

Maar een van de activa steeg hoger tegen de daling van de Amerikaanse aandelen, het goud en de Bitcoin-markten: de Amerikaanse dollar.

STERKERE DOLLAR

De benchmarkindex van de Greenback (TVC: DXY), die het meet ten opzichte van een mand met vreemde valuta’s, is eerder deze week van zijn tweejarige dieptepunt gesprongen. De rebound voegde ongeveer 1,15 procent toe aan zijn kracht.

Het lijkt er dus op dat de daytraders-niet-beleggers terug naar de Amerikaanse dollar zijn gegaan na de beoordeling van de recente groeirapporten in de Amerikaanse economie. Eerder deze week lieten de productiegegevens van het land verbeteringen zien, en de wekelijks aangepaste werkloosheidsuitkeringseisen daalden.

Handelaren namen het op zich om hun winstgevende posities in de risicovolle en niet-risicovolle markten te verkopen. Vandaar dat het kapitaal terugging naar de dollar, waardoor deze in de lijn van de dollar werd versterkt.

REUTERS POLL EN BITCOIN

Een kortstondige opleving van de US-dollarmarkt beloofde geen verlenging van de termijn, althans volgens de laatste opiniepeiling van Reuters over de fiatvaluta.

De mediamagnaat onderzocht 75 strategen over de vooruitzichten van de Amerikaanse dollar voor het jaar 2021. Een meerderheid van hen zei dat ze verwachten dat de greenback zijn daling zal uitbreiden zolang de Federal Reserve zijn benchmarkleningtarieven in de buurt van nul handhaaft. Bovenop dat, zou de accommoderende benadering van de Amerikaanse centrale bank van hogere inflatie het genoemde neerwaartse risico verhogen.

„De beleidsacties van de Fed hebben de belangrijkste reden waarom de dollar de afgelopen vier of vijf maanden zo sterk is verzwakt,“ vertelde Lee Hardman, valuta-econoom bij MUFG, aan Reuters.

„Dus ze hebben in principe de koersen tot nul teruggebracht, dat opbrengstverschil in Amerika ten opzichte van de rest van de wereld is gecomprimeerd en dat heeft duidelijk geholpen om de dollar op zo’n sterk niveau te houden in de voorgaande jaren, wat niet langer het geval is.“

Intussen vormen schaarse activa zoals Bitcoin Profit en goud een nemesis voor een overvloedige dollar. Beleggers dekken zich in op deze vermeende safe-haven activa omdat ze het risico lopen de waarde van hun spaargeld te verliezen als gevolg van een stijgende consumentenprijsindex. Hetzelfde sentiment hielp goud en Bitcoin exponentieel te laten stijgen vanaf hun dieptepunt van midden maart.

De opiniepeiling van Reuters toont aan dat de recente opleving van de dollar meer technisch dan fundamenteel is. De uitkomst ervan heeft Bitcoin onder dezelfde opwaartse spiraal gebracht als voor de val van deze week.