Sterke steun in de G7 voor de noodzaak om cryptokringen te reguleren

Tijdens een recente G-7 bijeenkomst op 7 december organiseerde de Amerikaanse minister van Financiën Steven T. Mnuchin een discussie die onder meer inhield dat er voortdurend werd gereageerd op het „evoluerende landschap“ van cryptomateriaal en andere digitale middelen.

Daarnaast bespraken ambtenaren en leden van de G-7 het werk van de nationale autoriteiten om het gebruik van cryptokringen voor „kwaadaardige doeleinden en illegale activiteiten“ te voorkomen.

Aan de vergadering werd deelgenomen door de ministers van Financiën

Aan de vergadering werd deelgenomen door de ministers van Financiën en de gouverneurs van de centrale banken van Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk, de Europese Commissie en de Eurogroep. Ook de hoofden van het IMF, de Wereldbank en de Raad voor financiële stabiliteit hebben zich bij de discussie aangesloten. Volgens een lezing van de discussie:

Er is sterke steun in de G7 voor de noodzaak om digitale valuta’s te reguleren. De ministers en de gouverneurs herhaalden hun steun voor de gezamenlijke verklaring van de G7 over digitale betalingen die in oktober is afgelegd.

Dit zou de 12e G7-bijeenkomst zijn die de secretaris dit jaar voorzit in verband met de reactie op de pandemie. Tijdens de bijeenkomst bespraken de ministers en de gouverneurs de binnenlandse en internationale economische reacties en strategieën om „een krachtig herstel van de gehele wereldeconomie“ te bewerkstelligen.

Kort na de conferentie tussen de G-7 ambtenaren

Kort na de conferentie tussen de G-7 ambtenaren, bekritiseerde de Duitse minister van Financiën, Olaf Scholz, de Diem stablecoin van Facebook. De ambtenaar noemde het project „een wolf in schaapskleren“ en wees erop dat het veranderen van de naam de fundamenten ervan niet zou veranderen.

Volgens de minister kunnen en willen Duitsland en Europa de toetreding van het project tot de markt „niet accepteren“, terwijl „de risico’s op het gebied van regelgeving niet adequaat worden aangepakt“. Hij voegde eraan toe dat de regelgevers „al het mogelijke moeten doen“ om ervoor te zorgen dat het valutamonopolie in de „handen van de staten“ blijft.

Ondertussen zei OCC’s waarnemend hoofd, Brian Brooks, dat de Amerikaanse toezichthouders „zeer gefocust“ waren op het „niet doden“ van Bitcoin. Het commentaar kwam binnen te midden van speculaties over een mogelijk algemeen verbod op cryptocurrencies in de VS. Brooks verklaarde verder dat gebruikers „goed nieuws“ konden verwachten van de regelgevers na het einde van Trump’s administratie.

In november deelde Brian Armstrong, CEO van Coinbase, zijn „zorgen“ over de Amerikaanse crypto-regelgeving en beweerde dat het Amerikaanse Ministerie van Financiën, evenals Secretary Mnuchin, „van plan waren om een aantal nieuwe regels uit te vaardigen“ gericht op de portemonnee van de zelfregulerende instanties.